Chleb a dieta – fakty i mity

0
356

Chleb jest częścią posiłku która towarzyszy nam od zawsze- czy na śniadanie, kolację w formie przekąski. W każdym sklepie znajdujemy różne typy pieczywa, a także wiele dan bazujących właśnie na chlebie lub na cieście.
Wiele diet wyklucza chleb całkowicie lub dopuszcza tylko chleb pełnoziarnisty, ale tylko kilka kromek dziennie (3-4).
Jeśli już postanowisz rozpocząć dietę, zastanów się również jak inaczej możesz zastąpić chleb, aby Twoje posiłki dostarczały wystarczającej ilości węglowodanów.
Poniżej przedstawiamy przydatne i interesujące fakty dotyczące pieczywa a także mity z nim związane.
Chleb biały tuczy. Jest to niestety fakt.

Nie od wczoraj chleb nazywany jest „białym zabójca”. Pieczywo, a zwłaszcza te białe dostarcza mniej błonnika niż się wydaje. Co za tym idzie, pieczywo białe zapycha nas, pojawiaj się uczucie wzdęcia i na krótki czas daje uczucie nasycenia. Po zjedzeniu więc jednej bułki mamy ochotę na drugą i to po okresie czasu nie przekraczającym dwóch godzin. Faktem jest, że chleb razowy daje uczucie sytości na dłuższy okres,a po posiłku nie odczuwamy wilczego głodu. Dodatkowo pieczywo pełnoziarniste ma więcej składników odżywczych (w tym błonnika).
Wykluczenie chleba ze swojej diety pozwoli na szybsze schudnięcie.

Jest w tym duża część prawdy jednakże całkowite zrezygnowanie z pieczywa nie jest do końca wskazane. Jest wiele przypadków, gdzie osoba niejedząca chleba przez miesiąc a przy tym nierezygnująca z wcześniejszych nawyków, schudła 4 kilogramy. My polecamy jednak, aby w diecie pojawiło się pieczywo ale tylko i wyłącznie chrupkie, razowe i pełnoziarniste.
Pełnoziarniste pieczywo ma mniej kalorii

Jest to oczywiście mit. Trzeba niestety przyznać, że każdy rodzaj chleba jest kaloryczny. Przyjrzyjmy się tabeli kalorii dla poszczególnych rodzai pieczywa (wartość kaloryczna przy 100 g produktu:

Chleb:

zwykły: 238 kcal
graham: 235 kcal
żytni pełnoziarnisty: 239 kcal
litewski: 221 kcal
miodowy: 230 kcal

Jak widać, praktycznie każdy rodzaj chleba ma więcej niż 200 kalorii przy spożyciu 4 kromek ( czyli 100 gram). Mitem jest więc, że pieczywo pełnoziarniste ma mniej kalorii.
Pieczywo chrupkie ma mniej kalorii.

Jest to mit, gdyż pieczywo chrupie w 100 gramach ma o około 100 kalorii więcej niż 4 kromki zwykłego chleba. Co więcej, pieczywo chrupkie nie spowoduje uczucia sytości.